10 rozgrzewających przypraw na chłodne dni - DietLove - catering dietetyczny

Z powodu rozpoczynającej się chłodnej aury chcielibyśmy przybliżyć Wam wartościowe rośliny oraz przyprawy, z których warto korzystać w okresie zimowym. Każdy z produktów ma swoje unikalne właściwości, jednak łączy je wspólny mianownik jakim jest działanie rozgrzewające i wspomaganie odporności. 

Poniższy zestaw ziół i przypraw pomoże przetrwać tzw. „sezon chorobowy” w dobrym zdrowiu:

  1. Kurkuma – jest jedną z najbardziej znanych przypraw, słynącą z korzystnego wpływu na odporność, choć nadal nie każdy zdaje sobie sprawę z całej gamy właściwości tego korzenia. Działa nie tylko przeciwzapalnie, ale także obniża poziom glukozy we krwi, wykazuje działanie antynowotworowe oraz dzięki właściwościom antyoksydacyjnym ma pozytywny wpływ na leczenie chorób ośrodkowego układu nerwowego.
  2. Goździki bogactwo olejków eterycznych, flawonoidów czy garbników, ale na tym nie kończą się wszelkie właściwości. Od wieków używane były w celach doraźnej pomocy przy bólach zębów czy dolegliwościach układu pokarmowego. Ponadto, goździki zajmują wysokie miejsce w rankingu najlepszych przeciwutleniaczy (skala ORAC), dzięki czemu pozwalają utrzymać nasze komórki w dobrej kondycji. 
  3. Imbir – roślina wykazuje działanie rozgrzewające, rozkurczowe, przeciwwymiotne oraz żółciopędne, co przekłada się na usprawnienie pracy układu pokarmowego. 
  4. Galangal (galgant) – aromatyczna roślina, a zarazem przyprawa z rodziny imbirowatych. W smaku wyrazisty, nieco bardziej pieprzowy niż imbir. Galangal wykazuje działanie przeciwzapalne, przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne oraz obniżające poziom cukru we krwi. Świetnie sprawdzi się jako przyprawa niemalże do wszystkiego, a zwłaszcza do dań kuchni azjatyckiej lub indyjskiej. 
  5. Cynamon jest jedną z najstarszych przyprawy korzennych, stosowaną zarówno w kuchni, jak i kosmetyce oraz lecznictwie. Wykazuje m.in. działanie dezynfekujące, przeciwwirusowe, antybakteryjne, przeciwgrzybicze, przeciwzapalne, poprawiające insulinowrażliwość i zmniejszające poziom cukru we krwi. 
  6. Kolendra – nie bez powodu jest jedną z roślin wchodzących w skład mieszanki do piernika. Zawiera aromatyczne olejki eteryczne i inne związki bioaktywne, które wzmacniają odporność, są pomocne przy nerwobólach, i poprawiają perystaltykę jelit. Wykazuje działanie delikatnie podnoszące ciśnienie krwi co daje przyjemne uczucie ciepła.
  7. Pieprz cayenne oraz papryczka chilli – intensywne i ostre przyprawy. Zawarta w tych roślinach kapsaicyna rozgrzewa organizm od wewnątrz przy okazji usprawniając trawienie.
  8. Kardamon – aromatyczny i korzenny, działa rozgrzewająco, wspomagająco przy katarze czy innych problemach z górnymi drogami oddechowymi.
  9. Anyż  ceniona roślina będąca składową przyprawy do piernika. ​​Ceniona za właściwości wykrztuśne, odkażające, spazmolityczne. Owoce anyżu gwiazdkowego działają rozkurczowo i pobudzają wydzielanie soków trawiennych.
  10. Gałka muszkatołowa – kolejna i ostatnia w naszym zestawieniu przyprawa korzenna. Składa się w ok. 30-55% z substancji oleistych: olejek eteryczny i masło muszkatowe. Regularne spożywanie gałki muszkatołowej może obniżyć występowanie stanów lęków i działać przeciwdepresyjnie i wspomagająco układ nerwowy. Wykazuje właściwości przeciwzapalne, przeciwwzdęciowe i wiatropędne. 

Grudzień w cateringu DietLove to miesiąc, w którym stawiamy na aromatyczne, rozgrzewające i proodpornościowe dania, zatem jeśli macie ochotę poznać nowe smaki, to zapraszamy do skorzystania z naszej oferty!