Catering dietetyczny DietLove – zbuduj z nami odporność!
Specjaliści z dziedziny żywienia i dietetyki są zgodni, co do stwierdzenia, że odżywianie ma znaczący wpływ na budowanie odporności człowieka. Zatem, czy catering dietetyczny może być pomocny w tym procesie? Każdy powinien dbać przede wszystkim o siebie, ponieważ spędzamy ze sobą całe życie. Dlatego, należy pamiętać o działaniach prozdrowotnych przez cały rok. Szczególnie ważne jest to jesienną i zimową porą, kiedy aura za oknem bezpośrednio przekłada się na nasze samopoczucie. Zanim jednak sięgniemy po suplementy w tabletkach, warto, a nawet należy, skorzystać z tych, które daje nam natura. Zespół DietLove skutecznie dba o ich zawartość w posiłkach!
Dieta pudełkowa – dostarczamy to, czego organizm potrzebuje jesienią i zimą
Odporność zaczyna rozwijać się jeszcze w okresie prenatalnym. Jeśli przyszła mama prowadzi źle zbilansowaną dietę, w której występują niedobory pokarmowe może przyczynić się to do upośledzenia czynności układu odpornościowego u dziecka. Zdrowie zależy od trybu naszego życia, więc nic dziwnego, że poprzez dokonywanie odpowiednich wyborów żywieniowych możemy kształtować system immunologiczny. Jakie składniki diety są w tym procesie ważne?
- Cynk – odpowiada on za prawidłowe funkcjonowanie barier układu odpornościowego (dróg oddechowych, skóry, przewodu pokarmowego i układu moczowego). Znajduje się m.in.: w pestkach dyni, nasionach słonecznika, otrębach pszennych, płatkach owsianych.
- Selen – jego niedobór może prowadzić do ilościowych i czynnościowych zaburzeń limfocytów. Zasobne w selen są otręby pszenne, orzechy brazylijskie np. z Kolumbii, kiełki pszenicy, ziarna kukurydzy, pomidory, czosnek, drożdże, nasiona roślin strączkowych, ryby.
- Probiotyki – wspomagają kształtowania mikroflory jelitowej: kiszone ogórki, kapusta, fermentowane produkty mleczne. Jeśli mamy słabą odporność, to w okresie jesienno-zimowym warto rozważyć suplementację probiotykami.
- Kwasy tłuszczowe omega 3 – wykazują działanie przeciwzapalne. Niedobór kwasów EPA i DHA może objawiać się osłabioną odpornością. Kwasy tłuszczowe omega 3 znajdują się m.in. w: łososiu, pstrągu, sardynkach, szprotkach, makreli.
- Witaminy antyoksydacyjne – oprócz tego, że wzmacniają układ immunologiczny w walce z patogenami, to spowalniają proces starzenia się komórek. Do witamin antyoksydacyjnych zaliczamy:
- witamina A/beta-karoten – sery podpuszczkowe, jaja, masło, wątróbka, marchew, bataty, dynia, brzoskwinie,
- witamina C – papryka, natka pietruszki, kiwi, brukselka, brokuły, pomarańcze, maliny, porzeczki, dzika róża, rokitnik,
- witamina E – orzechy laskowe, włoskie, migdały, zarodki pszenne, nasiona słonecznika.
- Rozgrzewające zioła i przyprawy: czarnuszka, oregano, kurkuma, imbir, cynamon – wykazują działanie przeciwzapalne, przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne.
- Produkty pszczele: pyłek pszczeli, miód, pierzga – zawierają dużo substancji antybiotycznych, przeciwwirusowych i przeciwbakteryjnych.
W zestawieniu komponentów ważnych dla systemu immunologicznego nie może zabraknąć witaminy D3. Warto zrobić sobie badanie poziomu witaminy D3 w surowicy krwi i na jego podstawie dobrać suplementację według zaleceń specjalisty.
Zadbaj o siebie z DietLove!