Choroba Alzheimera - dieta i profilaktyka - DietLove - catering dietetyczny

Czy wiecie, że między innymi otyłość, nadciśnienie tętnicze i nieodpowiednio zbilansowana dieta są jednymi z czynników które wpływają na rozwój choroby Alzheimera? Dzisiaj – 21 września – obchodzimy Dzień Walki z Chorobą Alzheimera, co jest dobrą okazją na poszerzenie wiedzy z owego zakresu. Chcielibyśmy  opowiedzieć Wam o tym, co zwiększa ryzyko choroby oraz jak jej przeciwdziałać dzięki odpowiedniemu żywieniu

Statystyki rozwoju choroby Alzheimera są zatrważające!

Ryzyko zachorowania wzrasta wraz z wiekiem – po osiągnięciu 65 roku życia szanse zwiększają się prawie dwukrotnie z upływem każdych 5 lat. Warto pamiętać, że Alzheimer nie jest chorobą śmiertelną, jednak znacznie skraca długość i jakość naszego życia. Według prognozy WHO w 2030 roku liczba osób chorych na Alzheimera wyniesie ok. 78 milionów osób, a w 2050 będzie to ok. 159 milionów osób

Żywienie, a występowanie choroby Alzheimera

Jedzenie jest nierozłącznym elementem naszego życia, dlatego też ma ogromny wpływ na nasze zdrowie i codzienne funkcjonowanie organizmu. W zależności od wyborów możemy działać korzystnie, bądź wręcz przeciwnie na jego stan.  

Nawyki żywieniowe, które zwiększają szanse na rozwój choroby Alzheimera:

  • dieta bogata w nasycone kwasy tłuszczowe, którego źródłem są m.in. dania smażone na głębokim tłuszczu, wysokoprzetworzone przekąski (chipsy, krakersy), margaryny, które mają w składzie utwardzone tłuszcze roślinne, czerwone mięso (wołowina, wieprzowina)
  • spożywanie alkoholu w dużych ilościach 
  • nałogowe palenie papierosów
  • unikanie spożywania warzyw i owoców
  • dieta bogata w węglowodany proste z niską podażą błonnika

O czym należy pamiętać przy zapobieganiu chorobie Alzheimera?

Aby ograniczyć ryzyko zachorowania warto:

  1. być aktywnym umysłowo (czytać książki, rozwiązywać krzyżówki, łamigłówki, uczyć się nowych rzeczy)
  2. starać się utrzymać odpowiednią masę ciała
  3. zamieniać tłuszcze zwierzęce na roślinne (oleje roślinne tłoczone na zimno, orzechy)
  4. spożywać minimum 400-500 g warzyw dziennie (należy pamiętać również o warzywach strączkowych takich jak: soczewica, ciecierzyca, fasola, groszek) 
  5. stosować dietę opartą na niskim indeksie i ładunku glikemicznym: 
    • wybierać razowe/żytnie/orkiszowe/gryczane/ziarniste pieczywo, makarony i mąki,
    • owoce łączyć ze źródłami białka (jogurt naturalny, kefir, maślanka, twaróg, serek wiejski) i tłuszczów (orzechy, nasiona, pestki),
    • unikać owoców suszonych, ponieważ zawierają spore ilości cukrów prostych, 
    • zamiast ziemniaków używać batatów, ryżu brązowego, kaszy pęczak, gryczanej, komosy ryżowej, ciemnych makaronów.
  6. włączyć ryby tłuste (pstrąg, łosoś, śledzie, sardynki, makrela), które dostarczają cennych kwasów tłuszczowych EPA i DHA, niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowanie mózgu 
  7. dostarczać wraz z dietą witamin z grupy B, które wzmacniają układ nerwowy, pamięć i koncentrację (dobrymi źródłami tych witamin mogą być: zielone warzywa, rośliny strączkowe, jajka, orzechy czy ziarna)
  8. pamiętać o źródłach witamin antyoksydacyjnych, które ochraniają neurony przed szkodliwym działaniem wolnych rodników: witamina A (mleko, wyroby mleczarskie, jarmuż, szpinak, marchew, jaja, brokuły, ryby), witamina C (papryka, natka pietruszki, pomarańcza, kiwi, brukselka, porzeczki), witamina E (orzechy laskowe, zarodki pszenne i olej z nich pozyskany, słonecznik i olej słonecznikowy, otręby pszenne, migdały, pestki dyni). 

Źródła: 

  1. Stępkowski D., et al.,Dieta jako czynnik ryzyka choroby Alzheimera, Postęp Biochemii 66 (1), 2020.  
  2. https://www.nik.gov.pl/aktualnosci/nik-o-opiece-nad-chorymi-na-alzheimera.html

Autor tekstu: Dietetyk Kinga Głaszewska