Insulinooporność i cukrzyca typu II - jaką dietę stosować? - DietLove - catering dietetyczny

Dzisiaj chcielibyśmy przybliżyć Wam temat diety przy insulinooporności i cukrzycy typu II – czym są te schorzenia? Co oznacza dieta o niskim indeksie i ładunku glikemicznym? Jaką dietę przy tych chorobach stosować? Zapraszamy do zapoznania się z poniższym artykułem. Na początek trochę teorii:

  • Insulinooporność, to zaburzenie, w którym organizm ma zmniejszoną wrażliwość na insulinę – hormon, który odpowiada za prawidłowe metabolizowanie cukrów – przez co trzustka produkuje większe jej ilości. 
  • Cukrzyca typu II jest chorobą metaboliczną, nieinsulinozależnaą, która może rozwijać się z nieleczonej insulinooporności. Wpływ na jej rozwój mają także czynniki genetyczne. Cechuje się podwyższonym poziomem glukozy i niewrażliwością na insulinę. 
  • Indeks glikemiczny – jest wskaźnikiem, który określa wzrost glukozy we krwi po spożyciu konkretnego produktu. Dzieli się go na 3 grupy: niski, średni i wysoki. Najkorzystniejsze są produkty z niskim i średnim indeksem glikemicznym, ponieważ nie powodują tak dużego wzrostu glukozy we krwi.
  • Ładunek glikemiczny – uwzględnia wszystkie składniki posiłku, co pozwala na dokładne określenie wpływu jego spożycia na ilość glukozy we krwi. Wynika to z tego, że poszczególne produkty mogą obniżyć bądź zwiększyć ładunek, dlatego  istotne jest komponowanie posiłków, które zawierają wszystkie makroskładniki (węglowodany złożone, białka, tłuszcze, błonnik pokarmowy). Produkty o wysokim indeksie glikemicznym np. dojrzały banan, ale zjedzone w małych ilościach i będące składową posiłku, który zawieraja źródło kwasów tłuszczowych czy białka (np. orzechy, jogurt) nie będą powodowały tak gwałtownego skoku cukru we krwi. 

 

10 przydatnych porad w diecie insulinowej 

  1. Gotowanie al’dente  – długie gotowanie zwiększa indeks glikemiczny, dlatego zaleca się krótsze gotowanie takich produktów jak kasze, ryż czy makarony. 
  2. Zbilansowane posiłki – powinny być źródłem wszystkich makroskładników. Węglowodany – pełnoziarniste makarony, kasze gruboziarniste (kasza gryczana, pęczak), chleb pełnoziarnisty, razowy, płatki owsiane górskie. Białko – mięso, nabiał, jaja, tofu, nasiona roślin strączkowych. Tłuszcze – orzechy, nasiona chia, len, awokado, oleje roślinne (np. oliwa, olej rzepakowy, lniany). 
  3. Warzywa –  można je spożywać w zasadzie bez ograniczeń, jednak należy pamiętać o tym, że surowe i niepoddane obróbce mechanicznej (rozdrabnianie, blendowanie) będą miały najkorzystniejszy indeks glikemiczny.
  4. Owoce  – zaleca się wybierać owoce jagodowe oraz cytrusowe ze względu na niższy indeks, w przypadku owoców z większą zawartością cukru  np. banany można spożywać kiedy są jeszcze w zielonej skórce lub łączyć je ze źródłem białka, lub tłuszczu (jogurt naturalny, orzechy), wtedy ładunek glikemiczny posiłku będzie niższy. 
  5. Produkty pełnoziarniste – ta kategoria produktów jest dużo lepszym wyborem względem ich oczyszczonych odpowiedników (biały chleb, pszenny makaron), wynika to z większej ilości węglowodanów złożonych oraz zawartości błonnika, co daje efekt dłuższego trawienia i sytości przez dłuższy czas.
  6. Mleko i fermentowane produkty mleczne – mleko ze względu na swój wyższy indeks należy dodawać do potraw. Dobrym pomysłem może być włączenie do swojej diety fermentowanych produktów mlecznych, które mają niższy indeks i są źródłem probiotyków, które korzystnie wpływają na mikroflorę jelitową. 
  7. Mięso i ryby –  dobrym wyborem będzie korzystanie z chudego mięsa np. kurczak, indyk, cielęcina rzadziej powinniśmy stawiać na czerwone mięso (wołowina, wieprzowina), ponieważ spożywane w nadmiarze prowadzi do wzrostu cholesterolu frakcji LDL („złego cholesterolu”).
  8. Nasiona roślin strączkowych – są najlepszym roślinnym źródłem białka, nie zawierają zbyt wiele tłuszczu, ale za to cechują się większą ilością węglowodanów złożonych i stanowią źródło błonnika.  
  9. Skrobia oporna – jest rodzajem skrobi, który nie rozpuszcza się w układzie trawiennym, przez co jest zaliczana jako nierozpuszczalny błonnik pokarmowy, dzięki czemu obniża indeks glikemiczny produktu. 
  10. Zwiększenie insulinowrażliwości – pewne produkty mają wpływ na zwiększenie wrażliwości komórek na insulinę, przez co są zalecane w diecie o niskim indeksie glikemicznym. Przykładem takich produktów są: cynamon, kawa, imbir, berberyna. Niezwykle ważna w tym zagadnieniu jest aktywność fizyczna, która znacząco poprawia insulinowrażliwość. 

 

Co należy zapamiętać?

W chorobach metabolicznych gospodarki węglowodanowej niezwykle ważne jest zadbanie o utrzymanie niskiego ładunku glikemicznego, należy więc bazować na produktach o niskim indeksie glikemicznym. Mogą jednak pojawiać się produkty z wyższym indeksem, ponieważ pozostałe wyregulują ogólny ładunek posiłku. Właśnie z tego powodu nie należy rezygnować z grup produktów, jeżeli to nie wynika z innych przyczyn np. zdrowotnych czy etycznych. Istotną kwestią jest jeszcze regularne spożywanie posiłków w celu utrzymania prawidłowego poziomu cukru we krwi, w czym może pomóc skorzystanie z diety pudełkowej, które pozwalają Ci na mobilność w ciągu dnia bez przejmowania się jedzeniem. 

 

Czym jest dieta InsulinSAFE w naszym cateringu? 

Ten rodzaj diety jest przeznaczony dla osób zmagających się z insulinoopornością oraz cukrzycą. Głównym założeniem diety jest zadbanie o odpowiedni indeks oraz ładunek glikemiczny.  Często utrzymanie odpowiednio niskiego ładunku glikemicznego może okazać się problematyczne, dlatego możemy wam w tym pomóc. W cateringu dietetycznym DietLove oferujemy dietę, która sprosta Twoim potrzebom. 

 

Źródła: 

  1. „Dietoterapia” – D. Włodarek, E. Lange, L. Kozłowska, D. Głąbska, wyd. 2014 r.
  2. „Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka” H. Ciborowska, A. Rudnicka
  3. „Praktyczne zalecenia dotyczące żywienia chorych z cukrzycą typu 2 i otyłością” – A. Baranik, L. Ostrowska, Zakład Dietetyki i Żywienia Klinicznego Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku

 

Opracowanie artykułu: Aleksandra Grylak